Sayfalar

21 Nisan 2018 Cumartesi

Plastikler Hakkında Bilinmesi Gerekenler...


Plastiklerin numaraları olduğunu ve bize ne anlatmak istedikleri hakkında bir bilgimiz var mı?




Günlük yaşantımızda plastiklere sıkça yer veriyoruz. Bunun nedenlerinin başında hafif olması, elimden yanlışlıkla kaydı kırıldı derdinin olmaması, paslanma gibi bir problem çıkarmaması vs. geliyor. Hatta tekrar tekrar kullanabileceğimiz algısı da bu nedenlerden bir tanesi. Sizin de buzdolabınızda ki dondurma kabından illa ki zeytinyağlı sarmalar çıkmıştır😊.

Hayatımda plastiklere yer vermiyorum diyen birisine inanmak çok güç. Su şişeleri, damacanalar, kek çırptığımız kaplar, poşetler, çamaşır suyu gibi temizlik maddelerinin ambalajlarının çoğu plastiktir. Pikniğe giderken bile kullanım açısından bize kolaylık sağladığı için genellikle plastik kaşık, çatal, bardak, tabak tercih ediyoruz. İşte bu plastiklerin hangi malzemeden yapıldığını gösteren numaralar vardır. Bu numaralar plastiğin altında veya üstünde geri dönüşüm üçgeninin içerisinde 1’den 7’e kadar yazılıdır.

Plastik Numara Gösterimleri
Her birinin anlamını inceleyecek olursak;

1 Numara – PET ya da PETE (Polietilentereftalat)


En yaygın kullanılan plastik çeşididir. Gaz geçirgenliğinin düşük olması ve darbelere karşı dayanımından dolayı en çok su ambalajlarında kullanılır. Sağlığa zararlı değildir ancak tek kullanımlık ürünler için tasarlanır. Bu yüzden içtiğimiz su şişelerini sağlığımız için yağ, pekmez vs. saklamak için kullanmayalım😊.

2 Numara – HDPE (Yüksek Yoğunluklu Polietilen)


Koku geçirmezliği yüksek olduğu için daha çok yağ, süt, deterjan ambalajlarında kullanılıyor. Gıda ile teması uygundur. Sağlığa zararlı değildir.

3 Numara – V ya da PVC (Polivinil Klorür)


PVC üretiminde genellikle petrolden yararlanılıyor ve yapısında da yaklaşık %57 oranında klor bulunuyor. Çikolata, bisküvi, margarin ambalajlarında, folyolarda, streç filmlerde kullanılıyor. Sağlık açısından çok fazla tercih edilmemelidir. Zaten dünyada da PVC’nin %50’den fazlası inşaat sektöründe kullanılıyor.

4 Numara – LDPE (Düşük Yoğunluklu Polietilen)


Yırtılmaya dirençlidir bu yüzden çöp torbalarının yapımında yaygındır. Yemek saklama kaplarında da bu numarayla sık sık karşılaşırız. Sağlığa zararlı değildir.

5 Numara – PP (Polipropilen)


En güvenilir plastik çeşididir. Genellikle yüksek erime noktasına (165-170 C) sahiptir. Bu yüzden mikrodalga fırında kullanılabilir, bulaşık makinesinde yıkanabilir. Tabi güvenilir diye uzun yıllar da kullanmamak gerek dimi sonuçta buda bir plastik çeşidi😉.

6 Numara – PS (Polistiren)


Petrolden elde edilen bu plastik, pikniklerde tercih ettiğimiz tabak, bardak vb. maddelerde, viollerde (yumurta kapları), yoğurt, ayran gibi gıdaların konulduğu ambalajlarda kullanılır. Sağlığa zararlıdır.

7 Numara – OTHER (Diğer)


Yukarıda sayılan 6 tür plastik haricindeki tüm plastiklere verilen numaradır. Sağlığa en zararlı olan plastik çeşididir. BPA (zararlı kimyasal madde) içerme olasılığı çok yüksektir. BPA’nın kanser gibi birçok hastalık riskini arttırdığı biliniyor. Bu yüzden de en son tercih edilmesi gereken plastik türüdür.

*3,6 ve 7 numaralardan uzak durmaya çalışalım.

*Her zaman en güzel alternatif camdır bunu unutmayalım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder