Sayfalar

26 Nisan 2018 Perşembe

"Meyve Suyu"nu Bilmeden İçme!

Meyve suyunu içerdiği vitaminlerden, minerallerden dolayı sıklıkla tercih ediyoruz. Peki gerçekten meyve suyu mu içiyoruz?





Portakal, vişne, şeftali gibi meyvelerin tek başına ya da karışımından elde edilen bir sürü içecek çeşidi var. Git gide de bu çeşitlilik artıyor. Şüphesiz ki toplumumuzda da tüketim oranı fazla. Özellikle benim gibi yaz aylarında ferahlamak için buz gibi limonatayı tercih edenler bu oranı daha da yukarıya çekiyor😊.

 Etiket okuma alışkanlığımız çok fazla olmadığı için biz bütün meyve suyu ve benzeri içeceklere meyve suyu diyoruz. Ancak her içeceğin meyve oranı aynı değildir. Meyve oranlarına yani doğal meyve sularının sulandırılmasına göre de isimleri değişir. Türk Gıda Kodeksine göre 4 gruba ayrılıyor;

1- Meyve Suyu

Meyvesuyunda Meyve Oranının Gösterimi
Meyve oranı %100 olan ürünleri ifade eder. Meyve suyu, meyvenin doğrudan sıkılmasıyla ya da konsantreden üretilir. Konsantreden üretilen meyve suyu ne demek? Bazı fabrikalarda depolama alanı az olduğu için ürünler konsantre edilerek saklanır. Yani ürünün suyu buharlaştırılıp toz haline getirilir. Böylece daha az yer kaplamış olur. Gerektiğinde de konsantrasyon esnasında uzaklaştırılan su miktarı kadar su eklenerek satışa hazır hale getirilir. İşte konsantre meyve suyu da bu şekilde üretilir.
  *Sadece meyve suyu ve konsantreden üretilen meyve suyu ürün etiketlerinde % 100 meyve suyu ibaresi kullanılır. Katkı içermezler.

2- Meyve Nektarı


Meyve Nektarında Meyve Oranının Gösterimi

Meyve oranı meyve çeşidine göre %25- %99 arasında olan ürünleri ifade eder. Bazı meyve çeşitleri %100 meyve suyu olarak üretilemez ve tüketilemez. Çünkü yapısı gereği kıvamı çok koyu ya da çok ekşidir. Bu yüzden bu meyve çeşitleri sulandırılır. Bunlara vişne, limon, şeftali, kayısı gibi meyveler örnek verilebilir. Ayrıca bu gruba tadını koruması için şeker ilavesi de yapılır.

3- Meyveli İçecek


Meyveli İçeceklerde Meyve Oranının Gösterimi

Meyve oranı meyve çeşidine göre en az %10 olan ürünleri ifade eder. Şeker ve diğer bileşenler (aroma, tatlandırıcı, renklendirici vs.) ilave edilebilir. Gazlı ya da gazsız olarak üretilir. Eğer gazlı ise meyve oranı %4’e kadar düşebilir.

4- Aromalı (esanslı) İçecek


Aromalı İçeceklerde Meyve Oranının Gösterimi

Meyve oranı %0- %9 arasında olan ürünleri ifade eder. Yani içinde meyveye dair bir kalıntı bile olmayabilir. Sadece katkı maddeleri (aroma, tatlandırıcı, renklendirici vs.) ile meyvenin aroması, kokusu kazandırılmıştır. Bu yüzden de bilinçlenmeliyiz. Yoksa meyve suyu diye daha çoook bu ürünleri alıp kendimizi kandırırız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder